This is aptitude questions and answers section on Averages with explanations for various interviews, competitive examinations and entrance tests. Learn and practice the Averages Aptitude Quiz Questions and Answers which we have provided below. Through this page, aspirants will know about Averages Questions and Answers, Averages Quiz/ Online Test, Averages Formulae, and more details. Therefore, we recommend students that try to take the Averages Quiz Quiz Online Test as much as they can.
__Averages Formulae__

1. Average

Average = (Sum of observations/Number of observations)

2. Average Speed

Suppose a man covers a certain distance at X kmph and an equal distance at Y kmph.

Then, the average speed during the whole journey is {2xy/(x+y)} kmph.

Average = (Sum of observations/Number of observations)

2. Average Speed

Suppose a man covers a certain distance at X kmph and an equal distance at Y kmph.

Then, the average speed during the whole journey is {2xy/(x+y)} kmph.

21. A man purchased 3 blankets @ Rs.100 each, 5 blankets @ Rs.150 each and two blankets at a certain rate which is now slipped off from his memory. But he remembers that the average price of the blankets was Rs.150. Find the unknown
rate of two blankets?
### Answer & Explanation

### Workspace

### Report Error

Answer: Option D

Explanation:

10 * 150 = 1500

3 * 100 + 5 * 150 = 1050

1500 “ 1050 = 450

22. The average temperature for Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday was 48 degrees and for Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 46 degrees. If the temperature on Monday was 42 degrees. Find the temperature on Friday?
### Answer & Explanation

### Workspace

### Report Error

Answer: Option D

Explanation:

M + Tu + W + Th = 4 * 48 = 192

Tu + W + Th + F = 4 * 46 = 184

M = 42

Tu + W + Th = 192 -42 = 150

F = 184 “ 150 = 34

23. The average age 9 members of a committee are the same as it was 2 years ago, because an old number has been replaced by a younger number. Find how much younger is the new member than the old number?
### Workspace

### Report Error

24. Nine men went to a hotel. Eight of them spent Rs.3 each over their meals and the ninth spent Rs.2 more than the average expenditure of all the nine. Determine the total money spent by them?
### Answer & Explanation

### Workspace

### Report Error

Answer: Option A

Explanation:

Average of 9 = x

9x = 8 * 3 + x * 2 x = 3.25

Total = 9 * 3.25 = 29.25

25. The average marks in mathematics scored by the pupils of a school at the public examination were 39. If four of these pupils who actually scored 5, 12, 15 and 19 marks at the examination had not been sent up, the average marks for the school would have been 44. Find the number of pupils sent up for examination from the school?
### Workspace

### Report Error